Zijn de onderhandeling met de kopers achter de rug? Fijn! Nu snel de voorlopige koopovereenkomst ondertekenen en dan is het huis verkocht, maar zo snel gaat het helaas niet. Er zitten namelijk nog 3 dagen bedenktijd aan vast. Vaak is er bij de verkopers en kopers verwarring over de bedenktijd. Hieronder zullen wij zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe het nou zit met de 3 dagen bedenktijd.

Ontstaan bedenktijd

Rond de eeuwenwisseling werden veel huizen erg snel verkocht en vaak boven de vraagprijs. Je moest als koper snel handelen want voor dat je het wist was het huis al aan een ander verkocht. Als gevolg hiervan werden de koopovereenkomst vaak te snel getekend en kreeg de koper hier later spijt van. Daarom is er vanaf 1 september 2003 ter bescherming van de koper een wettelijke bedenktijd van 3 dagen toegepast.

Wat is de bedenktijd?

De koper heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd heeft de koper de mogelijkheid de koopovereenkomst zonder reden, gevolgen of kosten te ontbinden.

Wanneer gaat het in?

De drie dagen bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen. Pas dan gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. De bedenktijd duurt drie volle dagen, waarvan minimaal twee werkdagen. De onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht van de drie dagen bedenktijd. 

Let op!
Van de drie dagen bedenktijd moeten er minimaal 2 geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de kerstdagen.

Koopovereenkomst (door beide partijen
getekend) door koper ontvangen op:

 Bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:

Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag


Zodra de bedenktijd voorbij is zetten wij de woning op verkocht onder voorbehoud. Mocht er in de koopovereenkomst geen ontbindende voorwaarden opgenomen zijn, zal de woning direct op verkocht gezet worden na het verlopen van de bedenktijd.